fredag den 13. december 2013

Mærk din krop


Du har sikkert hørt en instruktør sige til dig at du skal mærke efter eller mærke din krop, evt i forbindelse med med en smerte eller skade et sted i kroppen. Men hvad vil det sige at mærke efter?

Alt for mange har en meget dårlig føling med kroppen og det, den fortæller os. Det er ikke kun på yogamåtten men også i hverdagen, at vi kan lære at mærke efter og få det bedre både fysisk og psykisk. Ganske enkelt handler det om at udvikle sin mavefornemmelse, lytte til kroppen og ikke mindst være til stede i nuet.

Mange overhører, når kroppen reagerer på forkerte påvirkninger, der giver smerter i skulder, nakke, ryg eller led. Det sker, fordi vi mangler kontakt med vores krop og ikke er i stand til at mærke efter og lytte til den. Accepter hvis der er ting du ikke kan lave pga. en f.eks. skadet skulder og vent til kroppen igen er klar til at give sig fuldt ud. Husk du altid kan tage en pause eller lave en anden stilling, der passer din krop bedre her og nu. Jeg selv har indset, at jeg nok aldrig kommer op at stå på hænder pga. mine dårlige håndled. Heldigvis er der en masse andre stillinger der kan udforskes i stedet for.

Vi ved fra forskningen, at hvis du skal have udbytte af dine øvelser – altså hvis din krop skal lære noget af det – så er du nødt til at være TIL STEDE! Dvs. dine tanker kan ikke være rettet mod alle mulige andre ting, som fx musik i ørerne, et TV eller en samtale. Dette er klassiske eksempler, på hvordan mange mennesker træner, fx i et fitnesscenter.

Det vigtigste redskab til at koble krop og sind er med åndedrættet, som er det mest effektfulde bindeled imellem disse størrelser, imellem tanker, følelser, krop og hjerne.Så brug din vejrtrækning aktivt til at føre dig sikkert og korrekt ind i de forskellige stillinger. Stop når du mærker, at noget føles forkert og mærk efter om du skal blive stående eller gå lidt tilbage i din stilling.

Også udenfor yogamåtten bør du mærke efter. Julen er lige om hjørnet og er et tidspunkt hvor alt for mange af os propper os med mad og søde sager selvom vi måske slet ikke har lyst eller brug for det. Hvis du har det lige som jeg, en stor trang til søde sager og ikke kan lade være med at spise indtil slikskålen er tom, så prøv næste gang at mærke efter i maven om du måske burde stoppe med at spise. Husk den fornemmelse du havde sidste gang du overspiste og mærk hvor godt kroppen har det når du stopper i tide. 

Vælg det du ved er godt for dig. God Jul :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar